Járvány: nagy a csend az irodákban

Még a legnagyobb irodák is gyakorlatilag teljesen üresek országszerte Ausztriában. A Der Standard munkatársai utánajártak, vajon az újragondolt munkavégzési koncepciók tartósak lesznek-e.

Az SAP új bécsi székhelyét az átadás után másfél évvel kapta derékba a koronaválság. Ugyanakkor, mivel a cég már évek óta a papírmentes, digitalizált működésre helyezi a hangsúlyt, az otthonról történő munkavégzés nem okozott különösebb nehézséget. Ami a 8 ezer négyzetméteres irodakomplexumban először feltűnik, azok a növények. Olyan benyomást kelt, mintha az ember üvegházban lenne: összesen kb. 3080 növény gondoskodik a plusz oxigénutánpótlásról és különleges hangulatról. A zöld övezet minden részt érint, végig a kávézóktól a tárgyalókig, egyedül a személyzeti osztály van némileg elszeparálva. Az egy munkaerőre jutó tér nagy, mégis átállt a cég a home office üzemmódra. A hét 1 vagy 2 napján vannak bent átlagosan a dolgozók, amelyet nagyrészük elfogadott, sőt a jövőben is preferálna.

A vezetés szintén nyitott a rugalmasságra, szem előtt tartva az átláthatóságot, a hatékonyságot. A járvány kezdetén 20%-ban húzták meg az irodai telítettséget, amelyet mostanra 50%-ra emeltek. A kollegáknak természetesen be kell tartaniuk a maszkviselés szabályait és 20 négyzetméteren csak egy személy tartózkodhat. A konditerem és Cafeteria egyelőre zárva tartanak. Az otthonról dolgozó munkatársak egyedül a nagyobb monitorokat hiányolják, ezenkívül minden olajozottan működik. Távkapcsolódással ugyanúgy megtartják a közös kávészüneteket, mint a csapatépítést.

Irodaházak a 2. kerületben

Az Austria Campus több vállalkozásnak is nyújt irodabérlési lehetőséget, a legújabb részét pont a járvány közepén tavaly októberben adták át. Az elektronikai eszközökkel kereskedő Refurbed részére kialakított térben még egy bárpult is helyett kapott, ami természetesen ideiglenesen üzemen kívül van, így a pezsgős poharak is szárazon maradtak.

A vállalat szintén megfelelően alkalmazkodott a megváltozott munkakörülményekhez, a találkozók, megbeszélések nagy részét az online térben tartják meg. A személyes kontakt ebben a szektorban szintén nem nélkülözhetetlen. Az üzlet nagyon jól fut, ám ebből az irodaközpontban nem sokat érzékelni. A járvány után mindenkinek meglesz a benti asztala, de a home office-t is szeretné a cég részben megtartani, mondja a vállalat vezetője. Ugyanakkor a személyes találkozások is nagyon fontosak, vannak olyan kollegák, akik élőben még nem látták egymást, így ennek a lehetőségét szeretné a cég majd biztosítani, természetesen önkéntes alapon.

Az UNO-City irodaházainak látképe

A Főpályaudvar melletti ÖBB-székház szintén nyugodt, a kollegák nagy része itt is otthonról látja el a feladatát. Az Osztrák Szövetségi Vasutak 88 méter magas toronyházában 23 emelet sorakozik. Különlegesség, hogy minden munkatársnak megvan a lehetősége, hogy elparavánozza bent magát, igaz, akusztikailag nem mindig teljesen elszeparálva. A benti klímát 500 négyzetméteren „növényparkok” segítik.

A kantin ugyan nyitva van, de nem sokan használják, és az előírt távolságot be kell tartani. A személyes kontaktokat itt is hiányolják már a vállalatok munkatársai, de a járvány után szeretnék majd alkalmazni az otthonról és az irodában való munkavégzés rugalmas arányát.

Forrás: DerStandard

https://www.derstandard.at/story/2000124066782/pandemie-grosse-stille-in-den-bueros