A bécsi ingatlanárak a krízis ellenére tovább emelkedtek

A bécsi ingatlan a koronavírus-válság első évében is abszolút válságállónak bizonyult. Az új- és használt lakások árai 2020 egészében tovább emelkedtek, a drágulás mértéke csekély mértékben maradt el a korábbi évek átlagától. A bérleti díjak szintén magas szinten táboroztak le. Az Otto Immobilien erre az éve is erős kereslettel és tovább menetelő árakkal számol.

Tavaly az új építésű lakások Bécsben átlagosan 4,6%-kal drágultak, a használtak árai 4,5%-kal kúsztak feljebb, ahogy ez az ingatlanközvetítő közléséből kiderül. Az előbbiek kategóriájában a 10 éves átlag 5,2%, míg az utóbbinál 6,4%-ot jelez.

Természetesen a trendek kerületenként eltérnek. Az új építésű blokkok a 4., 12., 20. és a 23. kerületben teljesítettek legjobban tavaly kétszámjegyű növekedéssel. A tartomány széles, hiszen míg a 4. kerületi Wien-Wieden átlagosan 7.120 eurós négyzetméterárakat kínál, addig a 23. kerületi Liesing árai 4.648 eurós átlagot tesznek ki.

A használt lakás kategória ezzel szemben az 5., 15. és 22. kerületekben volt felülteljesítő, szintén dupla számjegyű drágulással. A 22. kerületi Donaustadt árai először lépték át az 5.000 eurós határt, míg a 15. kerületi Rudolfsheim-Fünfhaus árai 4.296 eurót mutattak.

A bérleti díjak ezzel párhuzomosan emelkedtek. A szabad piaci bérleti árak teljes Bécset tekintve 13,01 eurónál álltak év végén, 2019-hez képest 1,7%-os növekedéssel.

Az előrejelzések szerint a tendencia iránya idén is érvényes, a befektetési célú, hosszú távú kiadásra alapozó lakások iránti kereslet még jobban erősödhet, ahogy az előző hónapok is jelzik. Az új építésű szegmensben a teljesen szabad finanszírozású projektek további emelkedést vetítenek előre, idén lépi át a hányaduk a 25%-ot a bécsi építkezéseknél.

Forrás:

https://kurier.at/wirtschaft/wohnungspreise-in-wien-trotzten-der-krise-und-stiegen-2020-weiter-an/401181796