A turisták visszatérhetnek, ám büféreggeli nem lesz

Számos új hotel kerül idén és a következő években Bécsben átadásra. Hogyan alakítja át a járvány a szektort?

A bécsi első kerület Szent Péter Templomában szól a harang, csaknem elnyomva a szomszédos építkezés zajait. A korábbi Erste központ gödrében a Rosewood luxushotellánc 5 épülettömbje épül. Méghozzá a tavalyi év után, amikor is a bécsi vendégéjszakák száma mintegy 70%-kal esett vissza. A járvány sok szállodaipari szereplőt a stratégia átgondolására késztetett. A meglévő és a leendő szállodák beruházói is felteszik magukban a kérdést: hogyan tovább?

A megbeszéléseken három forgatókönyv merül fel. Az egyik, hogy az üzemeltetővel új megállapodást kell kötni. A másik, hogy új üzemeltetőt kell keresni, esetleg a harmadik: lakótömbbé alakítani az épületegyüttest. Persze vannak, akik a teljes visszavonulást választják. A második kerületben például az egyik beruházó egy 700 ágyas hotelprojektet fújt le. Ezt leszámítva idén Bécsben mintegy 20 szálloda készül el, többek között a Mariahilferstraße bevásárlóutcán.

Van, aki viszont épp szerencsésen időzített. Az egyik átépítésben lévő 7. kerületi hotel felújítási munkálatainak megkezdését – amelynek során az épület egyébként skandináv stílusjegyekkel lesz újragondolva – már eleve tavaly májusra ütemezték. A Múzeumnegyed közelében lévő szálloda szó szerint zöld arculatot kap idén májusra, az ehhez szükséges növényeket Hollandiában nevelik elő, hogy aztán itt Bécsben dobják fel a városképet.

A bécsi Hotel Sacher bejárata
Fotó: Max Bovkun

A hotelben külön apartmanok is helyet kapnak, amely valamelyest már az új trendre való felkészülést szimbolizálja. Sokak szerint ugyanis a korábban tapasztalt üzleti utazási szokások nem térnek teljesen vissza, a Skype-on történő egyeztetések ennek egy részét helyettesítik majd. Ugyanakkor az éterben történő kommunikáció nem töltheti be teljesen az üzleti konferenciák szerepét, így ezek újbóli fellendülésére abszolút lehet majd számítani.

Egyes hotelvezetők szerint a turisták is fokozatosan jönnek majd, habár egyelőre senki nem számol a forgalom 100%-os visszaépülésével. Persze egyes szokások a járvány enyhülésével tovább velünk maradhatnak. Így például a higiéniai szempontoknak eddig sem makulátlanul megfelelő svédasztalos büfé-reggelik szinte biztosan visszaszorulnak, helyükre pedig á la carte lép. Természetesen ez legyen a legnagyobb gond!

Forrás: DerStandard
https://www.derstandard.at/story/2000124496080/touristen-koennten-zurueckkehren-nicht-aber-fruehstuecksbuffets