Ausztria és Bécs: az ingatlan a befektetők kedvence marad

2020-ban az intézményi szereplők 3.5 milliárd eurót fektettek osztrák ingatlanokba, míg 2019-ben ez a szám 6 milliárd volt. Az EHL Ingatlanközvetítő cég egyik vezetője, Franz Pöltl szerint ez azonban egyáltalán nem visszaesés, sőt egy kiugró érték, főleg ha figyelembe vesszük, hogy szinte egész évben korlátozások voltak érvényben a koronavírus miatt. Nem is beszélve arról, ha megnézzük, hogy a pénzügyi válság előtti rekordévben, 2007-ben is „csupán“ 2.5 milliárd euróra rúgtak a befektetések. Ezt 2017-ig nem sikerült felülmúlni, és – a szabad utazás lehetőségét feltételezve – 2020 valószínűleg így is a valaha mért második legjobb eredményt hozta volna.

A trend egyértelmű: a befektetők immár a lakáscélú ingatlanokat helyezik előtérbe 38.1%-os arányban, míg az irodák a maguk 36.3%-ukkal immár a második helyre szorultak vissza. Őket követik a logisztikai (7.7%), illetve az üzlethelyiségek (5.2%). A sor végén a vegyes használatú (3.4%), valamint a szállodák (3.1%) állnak. Természetesen a logisztikai ingatlanok iránti kereslet egyébként sokkal nagyobb lett volna, de a kínálati oldal szűkösségével a szereplők is tisztában voltak. Az EHL vezetője hozzátette, hogy a lakások és a csúcskategóriás irodák iránti igény ebben az évben ugyanúgy fennmarad. Ezekben a szegmensekben idén egyre nagyobb arányban jelentkeznek olyan érdeklődők, akiket tavaly egyáltalán nem lehetett látni. Az elvárás viszont a már tavaly is megszokott. Azaz: több lakás, kevesebb hotel.
Az új építésű projektek Bécs mellett máshol is rendkívül vonzóak lehetnek, de akadnak kivételek: Salzburgban például az árszintek már óvatosságra intenek.

Ami azonban egyetemlegesen fontos: az átláthatóság. Az intézményi befektetőknek ugyanis bizonyítaniuk kell az ügyfelek felé, hogy a piac működik: az ingatlan bármikor viszonylag könnyen értékesíthető kell, hogy legyen, ehhez pedig a városnak egy bizonyos nagyságot egyszerűen szükséges elérnie.

Az utazási korlátozások előbb-utóbb bekövetkező feloldásával az érdeklődők száma ráadásul tovább nő majd, hiszen a legtöbben személyesen is szeretnék az ingatlant megtekinteni, mielőtt üzletre kerül a sor. Ám hiába lehetett nehézkesen átlépni a határt, a német befektetőket ez csöppet sem tántorította el eddig: 2020-ban az osztrák ingatlanpiaci befektetésekben a részarányuk 51%-ra nőtt a korábbi évi 23%-ról. A svájci arány ugyanakkor 8%-ról 5%-ra csökkent, míg a hazai, azaz osztrák szereplők aktívak maradtak 42%-os részesedéssel. Az EHL várakozásai szerint mind az eloszlás, mind a lakásárak emelkedő tendenciája fennmarad 2021-ben.

Forrás: https://www.derstandard.at/story/2000123435779/wohnen-bleibt-liebling-der-investoren